Aangepaste levertijd: vandaag besteld, maandag 23 juli verzonden. Excuses voor het ongemak!

Whiskeyglazen

5 artikel(en)

per pagina

5 artikel(en)

per pagina

Het perfecte whiskey glas

Als je een voorliefde hebt voor een goede whiskey, dan hoort daar natuurlijk ook het juiste gereedschap bij. Een whiskey glas kan een wereld van verschil maken. Het meest bekende whiskey glas is de klassieke tumbler. Je ziet ze veel in films en krijgt je whiskey er vaak in geserveerd. De tumbler is breed van onder en vaak even breed van boven. Dit maakt het makkelijk om ijs toe te voegen aan je glas, wat het een goed glas maakt voor een blend of een bourbon. Toch is dit niet altijd het type glas waar whiskeyliefhebbers de voorkeur aan geven. Als je een goede single malt of single barrel drinkt, wil je de whiskey kunnen walsen (draaien) in het glas. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht bij de whiskey komt en de aroma's van je whiskey loskomen.
Een whiskey glas met een bolling maakt het walsen makkelijker en omdat deze glazen vaak ook smaller zijn van boven, worden de aroma's de juiste kan op gericht. Nu zijn er ook genoeg whiskey glazen die onder de qualifier "tumbler" vallen met de vorm. Het juiste whiskey glas uitkiezen kan voor discussie zorgen, waar de meningen nogal verdeeld zijn over dit onderwerp. Uiteindelijk moet je een glas uitkiezen die niet alleen mooi is maar je whiskey ook tot zijn recht laat komen.

Tumbler Normann Copenhogen

Tumbler

Het meest populaire whiksey glas, met goede reden. Deze klassieke en robuuste whiskey glazen hebben vaak een prachtig design. Dit maakt een mooie set whiskey glazen een aanwinst voor elke bar. Naast de glazen vind je vaak ook een bijpassend karaf, waar je je favoriete whiskey prachtig in kunt tentoonstellen. Dankzij het bredere design van het Tumbler glas houd het glas ontzettend prettig vast en nog belangrijk, ze drinken ook erg fijn! Omdat het glas zo lekker in de hand ligt warm je je whiskey ook makkelijk op. Dit kan ook helpen met het los krijgen van alle aroma's van de whiskey. 
De Tumbler is ook uiterst geschikt voor een mooie bourbon. Dankzij het bredere design kan je makkelijk ijs toevoegen en wordt je goed blood gesteld aan alle geuren en smaken. Het nadeel aan een "standaard" tumbler is wel dat de geuren ook makkelijk kunnen ontsnappen. Met standaard bedoelen wij een tumbler die echt cilindervormig is. Er zijn ook genoeg whiskey glazen die je kunt kwalificeren als tumbler, maar die wel smaller zijn van boven en een ronding hebben van onder. Een goed voorbeeld van dit soort whiskey glazen zijn de Normann Copenhagen glazen.

Glencairn

Dit glas is in 2001 speciaal ontwikkeld aan de hand van het design van Raymond Davidson, in samenwerking met de experts van de 5 grootste distilleerderijen. Een glas wat ondertussen al meerdere awards op zijn naam heeft geschreven, waaronder de Queen's Award for Enterprise. Het Glencairn whiskey glas is ontstaan uit de vraag waarom er niet een specifiek glas was voor whiskey. Wijn of Champagne heeft een eigen glas, dus waarom een drank zo complex als whiskey niet?
Door de vorm van de Glencairn whiskey glazen komen de aroma's van de whiskey goed vrij, maar ontsnappen ze niet zo makkelijk als bij een tumbler. Dit zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van je whiskey en je alle geuren en trekjes van je whiskey kunt herkennen. Het glas staat in tegenstelling tot een tulp of snifter glas op een dikkere voet, wat het ook een populair glas heeft gemaakt op festivals. Het is een elegant whiskey glas op een robuuste ondergrond, wat het glas enorm degelijk maakt. Nadeel is wel dat je het glas niet vast kunt pakken aan de poot, waardoor het walsen lastiger is. 
Het Glencairn glas word nu gebruikt om whiskey te proeven in alle distilleerderijen in Schotland, Ierland en Wales. Daarnaast vind je het glas ook in de meeste distilleerderijen in de USA. Met dit whiskey glas kan je er dus zeker van zijn dat je optimaal van je whiskey kunt genieten. 

Snifter / Tulp

Een uitstekend alternatief op de Glencairn is het Snifter whiskey glas, ook wel het tulp glas genoemd. Dit glas heeft in feiten dezelfde vorm, maar staat op een wat hogere poot. Dit whiskey glas in lange tijd de standaard geweest bij whiskeyproevers en liefhebbers. Het is een fijn glas die je makkelijk vast kunt houden aan de poot. Dit maakt het ook makkelijk om de whiskey te walsen, zodat de aroma's beter vrij komen. De steel van de poot maakt het ook makkelijk om het glas te verwarmen met je hand, door het glas bij de kelk vast te houden. Het verwarmen kan helpen bij het loskrijgen van de aroma's. Toen de eerste grotere festivals werden georganiseerd werd dit whiskey glas vaak gekozen om de drank te serveren. Voorkeur valt nu op het Glencairn glas, maar de snifter / tulp glazen zijn goed te verkijgen en vaak zeer acceptabel geprijst. 

Bugatti glas

Niet zo bekend als de whiskey glazen hierboven, maar zeker een goede optie. Het bugatti glas heeft een wat langere poot en een beetje dezelfde vorm als het glencairn glas. De hoge poot maakt dit een elegant glas, wat ideaal is om je whiskey in te laten walsen. Je kunt het glas vasthouden bij de poot of juist bij de kelk, het is maar waar je voorkeur op valt. Er zijn genoeg liefhebbers die zweren bij het bugatti glas en hij wordt al jaren naar tevredenheid gebruikt op een groot festival in Duitsland. Het grootste nadeel aan het bugatti glas is zijn kwetsbaarheid. Een rondje in de vaatwasser zal niet altijd de uitkomst hebben waar je op zit te wachten.

Sherryglas / Copita

Hoewel dit glas zijn naam niet echt mee heeft in de whiskey industrie, wordt hij wel gebruikt door de bottelaars. De vorm van dit whiskey glas is perfect voor het ruiken van de whiskey. Door de afwijkende vorm van dit glas zal je merken dat je de whiskey iets anders zult ervaren als bij bovenstaande whiskey glazen. Het is niet een glas wat wij je aanraden om mee te beginnen, maar als je de boel eens wilt omgooien is het wel leuk om een sherryglas naast je whiskey glas te houden, zodat je de verschillen kunt herkennen.